неділю, 18 серпня 2013 р.

Новини економіки: Росія почала економічну війну проти України.



Новина дня: Росія почала економічну війну проти УкраїниУкраїнсько-російські відносини досягли критичної точки. Протягом останніх років Москва кілька разів застосовувала економічні санкції проти Києва, забороняючи ввезення тих чи інших товарів у рамках операції "примус до дружби". Тепер санкції переросли в економічну війну. Москва практично зупинила ввезення всього без винятку українського експорту.


Що сталося ?
За даними ФРУ,  рівно опівночі 14 серпня систему управління ризиками Федеральної митної системи РФ до 40 підприємствам з України (найчастіше - теж жертви економічної війни Росії проти України) були додані всі без винятку українські експортери. Йдеться про повну зупинку українського експорту на невизначений час.
За інформацією федерації, проблеми в українських експортерів з проходженням митного контролю виникли ще наприкінці липня. Російська митниця піддає українські вантажі суцільний перевірці, включаючи вивантаження, перевантаження і завантаження їх назад, що призводить до збільшення термінів простою вагонів та інших транспортних засобів, і, як наслідок, веде до подорожчання або зриву поставок товарів, псування продукції, підриває позиції українських товаровиробників на ринку РФ.
Втрати від дій російської сторони, за даними ФРУ, можуть досягти, залежно від розвитку подій, до $2-2,5 млрд. тільки в другому півріччі.
Що будемо робити ?

В українському уряді запевнили, що вже вживають необхідних заходів для усунення проблеми. Але про торгову війну поки ніхто не говорить. Втім, як і про заходи. Прес-секретар прем'єр-міністра Віталій Лук'яненко лише зазначив, що уряд зацікавлений, щоб всі перешкоди були усунені в інтересах розвитку взаємної торгівлі.
На думку оглядачів, Україна не збирається - Росія це добре розуміє - приєднуватися до союзу Москви, тому що продовжує готуватися до підписання угоди про асоціацію з Європейським Союзом і повним ходом готує економіку до цієї події. "Наша мета - підписання під час саміту угоди про асоціацію між Україною та ЄС, включно зі створенням зони вільної торгівлі", - підкреслив Азаров.

Чим все закінчиться ?

На думку оглядачів, радники президента Росії  Володимира Путіна остаточно втратили варіанти щодо "українського питання", тому в хід пішла безладна стрілянина з усіх гармат, головна з яких - економічні санкції. Війна шантажем, яку почав Кремль з метою "переконати" українців іти в Євросоюз, демонструє варварські методи боротьби - замість дискусії, замість обговорення і розумних альтернативних пропозицій.

Зрештою, на думку оглядачів, Москва в черговий раз зрадила клятвені обіцянки не застосовувати до України будь-якого тиску, зокрема економічного характеру, які давала в обмін на відмову від ядерної зброї. Кремль зайвий раз підтвердив, що дружби бути не може - є тільки гроші і великі геополітичні інтереси.

ЛIГАБiзнесIнформ
Информационное агентство
www.liga.net

Немає коментарів:

Дописати коментар