вівторок, 30 липня 2013 р.

Цікаве поруч, або Якими бувають гроші?

Тема статті, можливо, здасться банальною, але цікава буде всім. Цим ми користуємося щодня, незалежно від віку і соціального стану. Я говорю про гроші. Чи знаєте ви, якими були гроші задовго до нас? Скільки важить найважча золота монета? І який правитель вперше наказав карбувати монети зі своїм зображенням? Не знаєте? Про це та про багато іншого я і розповім вам в цій статті.

   У нашому повсякденному житті гроші відіграють чималу роль: ми купуємо одяг, їжу або робимо більш істотні вкладення, але ось якими ж гроші були спочатку - знає не кожен.
   А спочатку гроші були різними: в Азії - це був опіум, в Мексиці і південних країнах - какао-боби і рідкісні плоди, а в Індії (особливо для іноземців) - різні приправи для делікатесних страв, в морських державах - риба, кальмари, краби і восьминоги. А от в Тибеті були соляні гроші - палички або ж шматочки солі зі спеціальним штемпелем, який гарантував якість і вага солі.
   У другому тисячолітті до н.е. в Китаї грошима служили відлиті з бронзи мотики, лопати, ножі та інші предмети домашнього ужитку. 
   Перші паперові гроші були папірусні і з'явилися в Китаї до н.е. (Але все ж існує думка, що вже за часів єгиптян якісь гроші були). З часом на різних континентах з'являлися гроші з різних матеріалів: з шкіри, паперу, дорогих металів.
   А чи знали ви, що:
   Найдавнішими монетами, що збереглися до наших днів, вважаються статери, виготовлені близько 670 р. до н. е.. в Лідії.
   Найбільша сучасна золота монета випущена в Канаді. Вага її становить 100 кг, а номінал - мільйон канадських доларів.

    А от самій маленькій по достоїнству вважається наша, російська монета полуполушкі - 1/8 копійки.
   Монети невеликого гідності викликали масові незручності, ці незручності випробував навіть сам Ломоносов! Коли в 1748 році йому видали премію в розмірі 2 тисяч рублів, премія виявилася досить важкою. Вона важила більше трьох тонн!
   На території держави Спарта було заборонено користуватися золотом і сріблом. Місцева валюта була із заліза. Розпечене залізо опускали в оцет, що робило його непридатним для кування зброї, але придатним для виготовлення монет.
   Олександр Македонський був першим правителем, наказали карбувати своє зображення на монетах.
   Назви таких грошових одиниць, як фунт, ліра, лівр і марка, спочатку означали одиниці ваги.
   Гроші Хорезмськой радянської республіки були надруковані на шовку.
   Третина населення землі живе менш ніж на 2 долари в день.
   92% людей заявили, що швидше за вибрали б гроші, ніж зустріч з любов'ю всього свого життя.
   Ось такими ось цікавими фактами рясніє історія грошей. Останній, правда, трохи пригнічує. Адже гроші - це всього лише шлях до нашого прийнятного існування, а не мета життя на Землі. Не варто про це забувати.
   Але є й ті 8%, які живуть не заради грошей, сподіваюся, що ви - з них.
  За матеріалами сайту:http://lifetips.org.ua/biznec/page/2/   

Немає коментарів:

Дописати коментар