вівторок, 19 листопада 2013 р.

Міфи власного бізнесу.

Найважливіше для початку власного бізнесу — це перебороти свої страхи або існуючі міфи (стереотипи), а далі з головою в роботу — і все вдасться. Головне — це амбіційність, упевненість та мотивація. Отож, які міфи заважають нам розпочати власний бізнес?

 Міф 1. Власний бізнес неможливий без стартового капіталу 
Безперечно, гроші для початку бізнесу потрібні. Проте це не мусить бути астрономічна сума.
Певні види бізнесу можна розпочати і з невеликими затратами (5-15 тис. грн). Головне — це ідея і бажання її розвивати. Можна наводити приклади мультимільйонерів, які розпочали власну справу із одного старого комп’ютера в порожньому гаражі, або успішних бізнесменів, які розпочали власний бізнес, отримавши після затримки стипендію за півроку... Є і альтернативні приклади компаній, які стартували з величезних капіталовкладень, але згодом збанкрутували, так і не досягнувши успіху. І такі випадки непоодинокі. Гроші — це один із видів ресурсів. Якщо у вас мало грошей, ви можете частково замінити їх іншими ресурсами — власним часом, власними ідеями, власним ентузіазмом.
 Міф 2. Власний бізнес — це особиста свобода  
Багато хто, кого, наприклад, «дістав» керівник на нинішній роботі, мріє про власний бізнес, як кріпаки мріяли про «скасування панщини». Однак, як свідчить практика, власний бізнес не дасть вам особистої свободи. Принаймні — відразу. Про вільний графік і роботу, коли є настрій, доведеться забути. Як мінімум перший рік доведеться працювати куди більше, ніж у ролі найманого працівника, без вихідних і свят. Може не залишитись часу ні на друзів, ні на близьких. Спершу вам доведеться виконувати всю роботу (або більшу її частину) самостійно. Ви будете і власником бізнесу, і найманим працівником. І з тією лише різницею, що найняли ви себе самостійно. І «схалявити» не вдасться, адже себе обманути важче. Крім того, якщо ви хочете, щоб ваші працівники віддавалися своїй роботі «сповна», то найкращий спосіб цього досягнути — власний приклад. 
Міф 3. Власний бізнес — це фінансова свобода 
Незалежно від того, чи почнете свій бізнес із нуля, чи отримаєте початковий капітал, — у вас не буде жодної фінансової свободи. На початку ви будете відчайдушно боротися за виживання і добре, якщо через півроку вийдете на самоокупність. Далі, якщо маєте мету створити актив, який працює без вас, то всі вільні гроші будете вкладати у розвиток компанії. Разом зі зростанням вашого бізнесу буде зростати і рівень вашої фінансової та особистої відповідальності. Поки ваш бізнес підніматиметься з колін — саме ви будете отримувати зарплатню в останню чергу. І якою несправедливістю видаватиметься той факт, що деякі ваші працівники отримуватимуть зарплату більшу, ніж ваша. І взагалі, підприємці — люди одержимі, у них завжди є безліч ідей, куди можна вкласти гроші, які нові напрями розвивати тощо. Тому вільні кошти у них водяться рідко... 
Міф 4. Підприємцем потрібно народитись
 Люди, які не бажають вам успіху, з радістю підтвердять цей міф «статистикою» про те, що тільки п’ять відсотків людей народжуються створеними для ведення власного бізнесу. А може, просто ці п’ять відсотків знайшли в собі відвагу свого часу не прислухатися до подібного роду застережень? Навчитися чого завгодно — на це здатен кожен із нас. У тому числі — навчитися ведення власного бізнесу. До ваших послуг десятки бізнес-шкіл, сотні тренінгів і курсів, тисячі книг, мільйони статей і блоґів. Просто вирішіть, чи потрібно вам це, — зробіть свій вибір, і вперед, до вершин підприємницького Олімпу! Не можна вважати, що ви не народилися бізнесменом, якщо навіть не спробували почати власний бізнес. А якщо й зазнаєте невдачі, то чому ви впевнені, що наступного разу не пощастить?
Міф 5. Для початку власного бізнесу потрібно спершу повністю припинити працювати на інших 
Помилковим є уявлення про те, що перед поданням заяви про реєстрацію своєї фірми потрібно написати заяву про звільнення з роботи. Набагато розумнішим буде підстрахувати себе на випадок невдачі в бізнесі через продовження роботи на старому місці. Крім того, є багато видів бізнесу (наприклад, вендингові автомати тощо), які не потребують вашої постійної присутності чи дуже активного ангажування. 
Міф 6. Власний бізнес — це великий ризик
 Найбільшим ризиком є прагнення повністю уникнути ризиків. Так, ніхто не може гарантувати прибутковість будь-якого вашого бізнес-починання. Якщо з п’яти фірм тільки одна стає успішною, то просто спробуйте себе у п’яти сферах діяльності, і прибуток прийде до вас. Крім того, ніхто не застрахований і від звільнення або тупика в кар’єрному розвитку.
 Міф 7. Власний бізнес потребує досвіду
 І так, і ні. З одного боку, є види бізнесу, в яких складно досягнути успіху, не розуміючи специфіки чи технології виробництва. Але деколи наявність досвіду — це і наявність стереотипів: ви можете відкинути нестандартні, оригінальні, інноваційні ідеї тільки тому, що у вашому попередньому досвіді такого не було.
 Міф 8. Для ведення власного бізнесу необхідна хороша освіта
 Навчальні програми більшості українських навчальних закладів мають мало спільного з реаліями бізнесу. Усі бізнесмени-практики розуміють, що коли беруть людину на роботу, їм здебільшого доводиться усьому цю людину навчати. Хороша вища освіта може дати вам диплом, знайомства, досвід спілкування, певні організаторські здібності, загальне розуміння процесів, які відбуваються у світі й суспільстві, здатність швидко навчатись, але навряд чи знання, необхідні для ведення успішного бізнесу, здійснення вдалих інвестицій тощо. За словами знаменитого Роберта Кійосакі, формальна освіта насамперед призначена для тих, хто хоче стати найманим працівником. Нині у бізнесі не так цінують знання (які можна порівняно легко здобути), як ваші компетенції (комунікабельність, організаторський хист, уміння переконувати, планувати час, мотивувати та надихати інших тощо), які порівняно важче розвинути. Тому зосередьтеся на розвитку компетенцій.
 Міф 9. Власний бізнес буде успішним, якщо ви будете діяти нечесно 
 Бізнес — це брудні гроші. Такий стереотип укорінився у психології тих, хто виховувався у радянські часи, під впливом тієї ідеології. Проте зараз ми живемо в іншому суспільстві, і бізнесмен (підприємець) навпаки, людина, яку треба поважати через те, що вона дає робочі місця іншим людям, розвиває вітчизняне виробництво, платить податки тощо. Звичайно, є «бізнесмени», які торгують зброєю, наркотиками чи контрафактною, неякісною продукцією, але їх не так багато. Інші поводять себе чесно. І виготовляють товари, які необхідні споживачам. Крім того, якщо матимете власний бізнес і заробите багато грошей, тоді отримаєте більші можливості займатися меценатством, допомагати тим, хто потребує, здійснювати якісь соціальні проекти тощо.
 Міф 10. Власний бізнес неможливий без детального бізнес-плану
 Безперечно, планування — це один із найважливіших аспектів здійснення підприємницької діяльності. Проте не варто надто захоплюватися цим. Зробіть скелет — і починайте діяти, а у процесі діяльності ви зможете правильніше скорегувати свій план. Надто скрупульозне планування лише відтягує початок бізнесу, тому згодом ваша ідея може втратити актуальність.
 Міф 11. Це неможливо У бізнесі можна реалізувати різні ідеї. 
 Головне — віра в ці ідеї. Усе можливо, питання лише в часових рамках. Те, що нам здавалося фантастикою 5 років назад, зараз виглядає набагато реальнішим або майже досяжним. Просто треба йти до реалізації своєї ідеї, свого задуму — крок за кроком. Якщо ви не можете подолати цей міф і не вірите у власні сили, тоді, може, краще й не починайте. Усі бізнесмени — мрійники, тому мрійте і вірте у силу ваших мрій!

Джерело: http://www.management.com.ua/notes/business_mythos.html

 

Немає коментарів:

Дописати коментар